• mielenterveys

    Äidin emotionaalinen läsnäolo

    Mitä on äidin emotionaalinen läsnäolo? Kuinka paljon se vaikuttaa vauvan kasvuun ja kehitykseen? Miten erilaiset kiintymyssuhteet vaikuttaa? Puhutaan tässä artikkelissa vähän siitä, miten nämä asiat vaikuttaa jo vauva-ikäisenä ja miten ne tulee mahdollisesti vaikuttamaan tulevaisuudessakin kasvuun ja kehitykseen. Psyykkinen kehitys Psyykkinen kehitys sisältää muun muassa kognitiivisten eli tiedollisten toimintojen kehityksen sekä persoonallisuuden ja tunne-elämän kehityksen. Sosiaalinen kehitys käsittää ihmissuhteet ja kaiken sosiaalisen vuorovaikutuksen. Näiden osa-alueiden kehitys on kiinteästi yhteydessä toisiinsa. Ihmisen psykologinen kehitys alkaa jo kohdussa ja jatkuu syntymän jälkeen läpi koko elämän. Erik Eriksonin kehitysteoria Erik Eriksonin kehitysteorian mukaan ihminen kehittyy koko elämänsä ajan ja kehityshaasteita on jokaiselle ikäkaudelle. Eriksonin teorian mukaan ihminen käy elämänsä aikana kahdeksan kehityskriisiä, jotka…

  • mielenterveys

    Masennus

    Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Jokaiselle tuttu sana, mutta harva ymmärtää oikeasti, mitä masennus on. Kuinka monesti masentuneena olet kuullut, että: “Taas tätä huomionhakua”, “Ei se itseään tapa” tai “Mitä sää märiset, kun ei ole mitään syytäkään”? Moni puhuu masennuksesta, moni kertoo tietävänsä ja ymmärtävänsä mitä se on, mutta kuinka moni oikeasti tietää miltä se tuntuu? Ihmisillä on usein ennakkoluulo siitä, että ihminen on vain surullinen ja sitä masennus on. Myöskin moni luulee, että se masennus vain väistyy sillä, että sanotaan kaiken olevan hyvin ja ei muuta kuin hymyä naamaan. Näinhän se ei ole ja tästä aiheesta haluan tänään avata enemmän. Tunteettomuus Kuten usein toisin luullaan, niin masentunut ihminen saattaa…

  • Elämäntapa,  mielenterveys

    Veturointi-toiminta nuorten hyväksi

    Kävin vasta valmennuksen Auta lasta ry:n Veturointi-toimintaan, jossa toimitaan lastensuojelun asiakkaille kokemusasiantuntijana tukihenkilön roolissa. Tämä on erittäin tärkeää monelle nuorelle ja itsenäistyville nuorille aikuisille. Nuori voi kokea yksinäisyyttä ja kaipaa tukihenkilöä rinnalle, itsenäistyminen tuntuu ahdistavalta ja kaipaa tukea arkeen tai haluaa vain tietää vaikeiden tilanteiden tullen, että joku samankaltaisen kokenut on vaikeidenkin tilanteiden tullen löytänyt voimavaransa ja löytänyt tiensä elämässä eteenpäin. Mikäli artikkelin termit kuulostaa itselle tuntemattomilta, niin ´´Lastensuojelun asiakkuus´´-artikkelissa on termejä selitettynä tarkemmin. Veturointi-toiminta Avataan pienesti mitä Veturointi-toiminta on ja mitä kaikkea se sisältää. Veturointi on Auta lasta ry:n hanke, joka mahdollistaa lastensuojelun asiakkaille vertaistuellisen tukihenkilön (Veturin), jolla on omakohtaista kokemusta lastensuojelun asiakkuudesta. Tukihenkilö voi olla apuna nuorille esimerkiksi…

  • mielenterveys

    Lastensuojelun asiakkuus

    Laitoselämä, ongelmanuori ja paljon muita ikäviäkin nimityksiä. Lastensuojelun asiakkuus on kuitenkin monelle pelastus. Halusin tästä aiheesta puhua, koska se itseäni koskettaa ja aloitankin keikkatyön tämän asian parissa. Halusin avata tätä asiaa myös sen takia, että tietoisuus tämän hyvistä ja huonoista puolista tulee esille. Artikkelin lopusta löytyy selitykset tietyille termeille, merkkaan termit artikkelissa #-merkillä. Kirosana vai auttava käsi Monelle #lastensuojelu on kuin kirosana, sen tehtävä on kuitenkin vain auttaa. Olen törmännyt tähän jonkun verran elämässäni, kun ihmisillä on usein käsitys lastensuojelusta, että he vain vahtivat tai vievät lapset helposti kotoaan pois. Näin se ei kuitenkaan ole. Olen niin itse ollut lastensuojelun asiakkaana, kuin myös lapseni ja ihan minun omasta tahdostani. Yksin…

  • Elämäntapa

    Lumo Light Festival

    Kävimme tyttären kanssa ulkoilemassa ja ihastelemassa Lumo Light Festival-tapahtumassa kauniita valoja ja rakennelmia. Nämä tapahtumat on kyllä niin ihania, siellä on tunnelmaa ja samalla saa haukattua raitista ulkoilmaa. Voi kunpa vaan olisi enemmän näitä nähtävyyksiä. Itse olen huono käymään vain lenkillä, koska tämmöiselle nepsylle se on aivan liian tylsää. Näissä kuitenkin se mielenkiinto säilyy kivasti, kun vastaan tulee erilaisia rakennelmia ja siistejä juttuja. Tapahtuma järjestetään joka vuosi alkutalven paikkeilla. Ilta pimeän aikaan Lumon valot täyttää kaupungin mitä erilaisin koristein. Valot heijastuvat puista loistaen ne kauniin värisiksi. Joissain oli myös isompia kiviä ja muita koristeita erivärisien valojen loistamina. Niin perheen pienimmille, kuin isommillekin on paljon nähtävää ja koettavaa. Lumossa oli myös…

  • mielenterveys

    Tunnekortit

    Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. “Tää oli kiva!” sanoi 10-vuotias tyttäreni, kun olimme käyneet läpi tunnekortteja. Ennen kun aloimme tutkimaan kortteja, tytär ei osannut oikein sanoa mitä tuntee. Lopulta saikin nostettua sieltä jopa 6 eri korttia, jotka kuvaa tämän hetkistä tunnetta. Tunnekortit on loistava tapa opetella tunnistamaan omia fiiliksiä. Apuja tunteisiin Itselläni on välillä erittäin vaikea ymmärtää tunteita tai tunnistaa niitä. Tunnekortit onkin antanut hyvin apuja tunteisiin, mikäli joku tunne on tuntunut itselleni vaikealta tai ei oikein ole osannut tunnistaa mitä tuntee juuri nyt. Yleisimmät on ilo ja suru, joita ensimmäisenä pystymme sanoittamaan, kuitenkin näitä erilaisia tunteita on ihan hullun paljon ja sillä niitä voikin olla vaikea sanoittaa omalla kohdalla.…

  • adhd,  mielenterveys

    ADHD lapsuudessa

    Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Miten adhd näkyy lapsuudessa? Kerron miten se minulla näkyi, miten se vaikutti elämään ja mitä kaikkea olisi voinut välttää jos hoitoon olisi ajoissa päässyt. Minun lapsuudessani adhd oli vielä aika tuntematon, joka nähtiin yleisempänä pojilla, jolloin tyttöjen kohdalla tutkimuksia paljon sivuutettiin. Onneksi nykypäivänä tilanne on eri ja pystytään reagoimaan jo lapsuusaikana tähän ongelmaan, se auttaa paljon kaiken kanssa. Lyhyt elämäkerta nuoruudesta Aloitetaan minun lyhyestä elämäkerrasta, jossa nähdään kokonaisuutta. Äitini mukaan ensimmäinen vuosi oli ihana ja helppo, olin tyytyväinen vauva. Vauvana söin, nukuin ja tein tavarat vaippaan enkä isompia itkenyt. Taaperoiässä kuitenkin ongelmia alkoi ilmenemään käyttäytymisen kanssa, jotka jatkuikin läpi nuoruuden. Olin 4-vuotias, kun isäni menehtyi…

  • mielenterveys

    Työttömän hyvinvointi

    Tämä aihe on itselleni niin ajankohtainen ja melkein nostaa karvat pystyyn, kun ajattelenkin tilannettani työttömänä. Työttömän hyvinvointi on tärkeää, koska omasta mielestäni on vaikea työllistyäkään jos ei itse ole tasapainossa. Painostus Itse ainakin tunnen että joku painostaa koko ajan, kun täytyy hakea niin montaa eri työpaikkaa kuukauden aikana ja osallistua koko ajan työnhakuun ja mitä milloinkin. Hyvähän se on, että kannustetaan töitä hakemaan, mutta ainakaan minun kohdalla tämä ei ole enää ollut kannustamista vaan painostusta. Kuvitellaanpa, että joku painostaa sua koko ajan niskan takana tekemään jotain, vaikka kuinka sitä yrität tehdä niin tulosta ei tule. Jatkuvan painostuksen myötä, myös hyvinvointi kärsii. Ainakaan itse en tee mitään mielellään, jos siihen on…

  • mielenterveys

    Epävakaa äiti

    Artikkeli sisältää ulkoisen linkin Adlibris yrityksen sivuille, kyseessä ei ole maksettu mainos ja tuotteen olen itse ostanut. Linkki merkitty *-merkillä. No kuinkas sitten epävakaa näkyy vanhemmuudessa? Onko epävakaa äiti huonompi kuin vakaa äiti? Tähän on varmasti monia mielipiteitä, moni ajatuksia ja monia väitteitä, mutta epävakaa ei itsessään tee kenestäkään huonoa äitiä tai ihmistä ylipäätään. Emotionaalisesti läsnä Luin erään kirjan, josta mainitsinkin yhdessä aikaisemmassakin epävakaaseen liittyvässä artikkelissa. Tässä kirjassa kerrottiin hemmetin hyvin, kuinka epävakaus voi alkaa jo ensimmäisen ikävuoden aikana. Mikäli vauvan ensimmäisen vuoden aikana vaativa emotionaalinen yhteys ei täyty, vauva oppii turtumaan siihen ja näin ollen se vaikuttaa mielen vakauteen aikuisuudessakin. Ratkaisevin on se vauva-aika, mutta myös nuoruudessa tämä vaikuttaa…

  • mielenterveys

    Minua ahdistaa, mitä teen?

    Minua ahdistaa, enkä tiedä mitä tehdä. Kuinka luoda itselle turvallinen olotila ja helpottaa ahdistusta. Tässä taas yksi erittäin tärkeä aihe, joka varmasti koskettaa monia meitä. Tässä artikkelissa kerron vähän omista ajatuksista ja keinoista, kuinka helpottaa oloa vaikeassa ja ahdistavassa olotilassa. Muista, että yksin ei tarvitse jäädä. Kerro itsellesi olevasi turvassa Itse olen kärsinyt joskus paniikkikohtauksista ja ne ei todella tunnu hyvältä eikä turvallisilta. Minulla paniikkikohtaukset on yleensä tulleet yksinollessa oman liiallisen ajattelun sekä masennuksen myötä, myös joissain traumaattisissa tilanteissa olen alkanut panikoimaan. Viime aikoina tämä on onneksi vähentynyt, ellei jopa poistunut kokonaan. Olenkin alkanut sen myötä miettimään asiaa enemmän ja haluan jakaa ne ajatukset teidän kanssa. Siinä tilanteessa harvoin pystyy…

  • mielenterveys

    Miten saada yhteys tunteisiin?

    Tunteita ymmärtäminen ja niiden havainnointi on monelle erittäin vaikeaa, niin se oli minullekin ja on osittain vielä tänäkin päivänä. Olen kuitenkin löytänyt itse paremmin yhteyden omiin tunteisiini, kun olen saanut paljon aikaa itselleni. Ennen kaikkea tärkein asia tässä on se, että ei kiirehdi, eikä rääkkää itseä liikaa. Joskus kun ne tunteet on meille hyvinkin arka ja vaikea aihe. Miksi tunnen näin? Siinäpä vasta kysymys. Tämä kysymys on kuitenkin tärkeä, jotta voi edetä tunteiden tunnistamisessa. Minulla on ollut aikaa, vähän liikaakin ja sen seurauksena olenkin alkanut ajattelemaan enemmän omaa päänsisäistä menoa. Yhä enemmän tänä päivänä olen kyennyt pysähtymään, kun olen huomannut joitain vaikeita tunteita. Usein kysynkin itseltäni, että ´´mitä minä tunnen?´´…

  • Elämäntapa

    Takan lasin puhdistus

    Meidän isossa puolivaraavassa takassa on iso lasinen luukku, joka aika ajoin nokeentuu takkaa polttaessa. Poistin siitä aijemmin kipinäverkon ulkonäön ja luukun tiiviyden takia ja se taitaa vähän vaikuttaa negatiivisesti kuitenkin lasin puhtauteen. Joka tapauksessa tässä artikkelissa käydään läpi miten minä puhdistan tämän lasin helposti ilman erinäisiä tököttejä. Helppo ja vaivaton tapa puhdistaa takan lasi Eli kauppaan ei tarvitse lähteä, tässä tarvikkeina tarvitset vain vettä ja paperia. Salaisuus puhdistukseen kuitenkin löytyy takan tulipesästä, nimittäin tuhka on kaikista paras lisäaine tähän. Lähtötilanteessa luukku oli kevyesti nokeentunut ja myös laatoitus on saanut osansa. Meidän takassa on ollut pieniä ongelmia vedon kanssa ja niinpä laatoitus on luukkua availtaessa saanut väriä. Myös laatoitukseen tämä temppu…

  • Elämäntapa

    Elämäntapa

    Halusin tehdä erillisen valikon muille aiheille ja täällä on elämäntapaan ja muihin siihen liittyviin asioihin. Täältä löydät artikkeleita esimerkiksi kodin pienistä pintaremonteista, hevosista ja ratsastuksesta, maalauksesta ja muista käsitöistä sekä joitain muita elämäntapa vinkkejä. Olen itse omalta ammatiltani pintakäsittelijä sekä laatoittaja. Olen alalla jonkin verran työskennellyt ja sieltä osaankin joitain pikku tipsejä antaa jokaiselle, jolla on kotona pientä pintaremontin tynkää. Olen myös kouluttautunut kuorma-auton kuljettajaksi, sieltä myös työkokemusta. Tämä ala vain on semmoinen, mistä en kauheasti keksi antaa tipsejä, otamme senkin kuitenkin aiheeksi jossain kohtaa. Yhtenä koulutuksena minulla on myös autofiksarin koulutus ja sieltä kirjoitellaan myös artikkeleita jatkossa. Autofiksarin työhön kuuluu ajoneuvojen pesu/puhdistus, kiillotus, vahaus sekä muut pinnalliset työt. Autot…

  • adhd,  mielenterveys

    Hoitoon pääsy ja diagnosointi

    Mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsy ja diagnosointi on pitkä prosessi, etenkin jos puhutaan adhd tutkimuksista, mutta myös muista mt palveluista. Se, kuinka mielenterveys- ja päihdepuoli on niin ruuhkautunut, että vain harvat saa tarvitsemaansa hoitoa tai mitään hoitoa ylipäätänsä; on erittäin huono asia ja sille pitäisi jo tehdä jotain. Niin moni on jopa menehtynyt, kun apua ei vain ole saanut ja yleensä pitää jo jotain tapahtua ennen kuin hoitoa pystytään aloittamaan. Toki näissäkin varmasti pyritään siihen, että niin sanotusti eniten hoitoa tarvitsevat menevät edelle ja vähemmän tarvitsevat pääsee jonon hännille. Ikävä kyllä, mutta aina ei näidenkään arviot hoidon tarpeesta osu yhteen tarpeen kanssa, eikä tunnu aina menneisyydellä olevan merkitystä hoitoon pääsemisessä. Tosiasia kuitenkin…

  • mielenterveys

    Elämän ilo

    Mennään tällä kertaa vähän iloisempiin asioihin. Viime aikoina olen ollut virkeämpi ja voimia on ollut ihan erillain kuin aikaisempina viikkoina. Olen jo monta viikkoa istunut sohvalla pitkät päivät ja miettinyt menneitä syviä ja asioita vaikeita. Menneistä ei niinkään mieli sakene, mutta välillä tämän hetkinen tilanteeni työttömänä ja toimettomana saa mut tuntemaan synkkiä, nimittäin kerkesin tämän kaiken stressin ja työuupumuksen lomassa lihoa 10 KILOA! Löysin kuitenkin jotain, mikä saa minut näkemään hyviäkin asioita.. Pois silmistä, pois mielestä Tämän stressin aikana olen lähinnä kävellyt peilin ohi ja pyyhkinyt mielestä sen, miltä peilissä näyttää. Tietäen kuitenkin, että sen kymmenen kiloa näkyy peilikuvassa varmasti. Se jos joku on masentavaa. Yhtenä päivänä kuitenkin pysähdyin peilin…

  • Epävakaa persoonallisuushäiriö,  mielenterveys

    Elämäni epävakaana

    Puhutaan tänään siitä mitä on minun elämäni epävakaana, tästä aiheesta on yllättävän moni ollut kiinnostunut. Kuten aijemminkin sanottu; en ole ammattilainen ja tämäkin artikkeli kertoo siitä, kuinka epävakaa minulla näyttäytyy ja mitä itse asiasta tiedän. Persoonallisuushäiriö Aloitetaan vaikka sillä, mitä persoonallisuushäiriö itsessään tarkoittaa. Jokaiselle ihmiselle kehittyy oma persoonallisuus noin 25 ikävuoteen asti. Yllättävää kyllä, mutta ihmisen ihan ensimmäinen vuosi on ratkaisevin. Suosittelen lukemaan ´´Lapsuuden kehityksellinen trauma´´-kirjan, mikäli aihe kiinnostaa enemmän. Kirja käsittelee asiaa ihmisen ensimmäisestä vuodesta laajemmin ja liittyy hyvin myös epävakauteen. Kuitenkin ihmisen persoonallisuuden kehityksessä saattaa tulla ongelmia erinäisten traumojen ja muiden mielenterveyden tai sairauksien myötä ja silloin ihmisen persoonallisuuteen saattaa tulla niin kutsuttu ´´häiriö´´. Häiriö ei siis tarkoita,…

  • mielenterveys

    Myday:tä ja masennusta

    Vastapainoksi ihanalle onnellisuutta käsittelevälle blogille tässä nyt vähän tämän päivän fiiliksistä. Sanoin kyseisessä blogissani, että sinä saat olla onnellinen. Sanon myös, että sinä saat olla surullinen. Semmonen päivä tänään ja sellaisesta halusinkin nyt kirjoittaa. Heräsin myöhään päivällä, kun mieheni herätyskello soi ja hän lähti iltavuoroon. Ensimmäisenä mietin, että mitähän sitä sitten tänään tekis. Niinkuin joka päivä. Talossa ois kyllä tekemistä, mutta voimia ei oikein tunnu olevan, vaikka kuitenkin ahistaa olla tekemättä mitään. Ikuinen oravan pyörä. Kuitenkin onnekseni huomasin, että sentään minulla on mtt-käynti tänään. Puhuimme tällä kertaa parisuhteesta, sen ongelmista ja myös vähän jaksamisestakin. Oli vapauttavaa puhua ja vähän itkeäkin. Vastapainoksi me myös nauretaan terapeutin kanssa, mikä on minusta kivaa.…

  • mielenterveys

    Mielenterveys ja onnellisuus

    Onnen tunteita vai onnellisuutta Tänään on niin kaunis ilma, että tulin meidän patiolle kirjottelemaan ja pohtimaan vähän onnellisuutta. Mitä se onnellisuus sitten on? Onko se sitä, että ollaan iloisia koko ajan? Tai sitä, että pystyy nauramaan taas kaikelle? Minun mielestä onnellisuuttakin on niin erilaista. Toinen tulee onnelliseksi perheestä ja toinen yksinäisyydestä. Mutta mistä sitten tiedän, että olen onnellinen? Ajattelisin, että onnellisuuden tunnistaa tyytyväisyydestä. Oletko tyytyväinen elämäntilanteesi? Oletko tyytyväinen siihen mitä teet ja kuinka tunnet? Oletko tyytyväinen tai jopa onnellinen siitä mitä sinulla on juuri nyt? En voisi itse sanoa olevani täysin onnellinen, minulla on melkein kaikki mitä tarvitsen ja asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi, mutta en tunne olevani onnellinen. Ehkä…