mielenterveys

Masennus

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä. Jokaiselle tuttu sana, mutta harva ymmärtää oikeasti, mitä masennus on. Kuinka monesti masentuneena olet kuullut, että: “Taas tätä huomionhakua”, “Ei se itseään tapa” tai “Mitä sää märiset, kun ei ole mitään syytäkään”? Moni puhuu masennuksesta, moni kertoo tietävänsä ja ymmärtävänsä mitä se on, mutta kuinka moni oikeasti tietää miltä se tuntuu? Ihmisillä on usein ennakkoluulo siitä, että ihminen on vain surullinen ja sitä masennus on. Myöskin moni luulee, että se masennus vain väistyy sillä, että sanotaan kaiken olevan hyvin ja ei muuta kuin hymyä naamaan. Näinhän se ei ole ja tästä aiheesta haluan tänään avata enemmän.

Tunteettomuus

Kuten usein toisin luullaan, niin masentunut ihminen saattaa olla usein tunteeton. Tunteettomuudella tarkoitan sitä, että ei välttämättä tunne yhtään mitään. Ei siis ole iloinen, surullinen tai ahdistunut, vaan ei vain tunne minkäänlaisia tunteita. Vakavasti masentunut ei välttämättä löydä enää mitään asioita, jotka toisivat edes joitain tunteita pintaan. Psyykkinen tunteettomuus saattaa myös tuoda fyysisesti tunnottomuutta, jossa mikään ei fyysisestikään tunnu miltään. Näissä tilanteissa olisi hyvä harjoitella tietoista läsnäoloa. Mielenterveystalon nettisivuilta löytyy hyviä läsnäoloharjoituksia esimerkiksi: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/ahdistuksen-omahoito-ohjelma/2-tietoinen-lasnaolo.

Tyhjyys
Kuva: pixabay

Itsensä satuttaminen

Tunnottomuus saattaa olla myös riskinä itsensä satuttamiseen esimerkiksi viiltelyyn, jotta tuntisi olevansa olemassa tai tuntisi edes jotain. Myös jatkuva itseinho ja epäonnistumiset saattavat saada satuttamaan itseä rangaistuksen nimissä. Toivon, että kukaan ei enää ikinä kutsu tätä “vain huomionhauksi”. Itsensä satuttaminen on kuitenkin merkki siitä, että jotain on vialla ja apua tarvitaan välittömästi. Usein ihminen, joka satuttaa itseään myös peittelee tämän mahdollisimman hyvin. Piilotteleminen ja peitteleminen siksi, että ehkä häpeää itseään, ei halua juuri tätä ylimääräistä huomiota tai ei uskalla paljastaa todellisia tunteitaan muille. Joskus tämä voi olla myös selvä hätähuuto, jos ei kehtaa tai uskalla vain tuoda tunteitaan esille. Älä siis koskaan tuomitse tästä tai rankaise enempää, vaan tarjoa tukevaa olkapäätä ja auttavaa kättä!

Voimavarat

Masentuneella voimavarat on usein hukassa tai hyvin vähäisiä. Kun ei ole enää mitään, mikä toisi niitä voimia enää toimia tai tehdä edes niitä päivittäisiä pieniä askareita. Mahdolliset uniongelmat haittaavat lepoa, voimattomuus saa sängyn pohjalle ja tunne omasta jatkuvasta epäonnistumisesta saa luovuttamaan. Toisilla saattaa olla myös niin, että on niin voimaton ja väsynyt, että nukkuu suurimman osan päivästä. Tällöinkään ei välttämättä ole voimia tehdä mitään, vaikka olisi nukkunutkin hyvin. Syöminen saattaa olla vaikeaa, ei ole nälkä tai ei maistu mikään ja tämä toki lisää energianpuutosta. Usein myös masentunut ihminen ei löydä enää elämästään mitään voimavaroja, ei näe mitään mikä toisi iloa tai onnellisuutta elämässään. Lähimmäisellä on tässä vaiheessa erittäin tärkeä rooli olla tukena, yhdessä löytää niitä voimavaroja, jotka veisivät masentunutta eteenpäin. Jos on edes jotain, jota jaksaisi tehdä ja piristäisi mieltä, siihen kannattaa panostaa!

Kuva: pixabay

Masennus osana elämää

Itselläni on ollut masennus osana elämää jo pitkään. Nuorempana oli erittäin vaikeaa, koska teini-iässä tietenkin tunteet on kovia ja tunteiden hallinta on ollut keskeneräistä. En saanut silloin tukea ja apua mihinkään mielenterveydelliseen ongelmaan, vaan olen joutunut rämpimään ongelmieni kanssa jo nuoresta asti yksin. Olen viillellyt ja yrittänyt päästä pois kokonaan, siinä onneksi onnistumatta. Silloin kuitenkin kuulin paljon näitä herjauksia, joista kirjoitin artikkelin alussa. Ne ei auttanut, vaan pahensi tilannetta erittäin paljon. Jääräpäisenä nuorena tyttönä jokaisen herjauksen kuultuani päätin, että yritän vielä uudelleen ja niin, että se myös onnistuu. Se ikään kuin yllytti minua vain yrittämään entistä kovemmin ja piilottelemaan vain tunteita ja jälkiä. Kun nimenomaan toivottua olisi, että tilanne olisi toisinpäin. Tänäkin päivänä se näkyy minussa niin, että vaikka kuinka sattuisi, niin en näytä niitä tunteita muille. Sinnittelen edelleen niin kauan, että olen yksin tai todella luotettavan ihmisen seurassa ja uskallan silloin edes itkeä. Tämä on asia, jota käsittelen itseni kanssa vielä pitkään.

*Itselläni masennuksen ja adhd:n tuomiin nukahtamisvaikeuksiin on tuonut helpotusta äänikirjat. Illalla laitan äänikirjan puhelimen kaiuttimesta soimaan, niin ajatukset pysyy yhdessä asiassa ja on näin myös helpompi nukahtaa. Bookbeatillä on nyt heinäkuun ajan 60 päivän maksuton kokeilujakso, jonka aikana saat kuunnella jopa 40 tuntia! Ei sitovaa määräaikaa, tarjous koskee vain uusia Bookbeat-käyttäjiä. Koodilla SUMMERDEAL60 saat tän tarjouksen käyttöön, muista siis tarkistaa, että käytät kassalla tarjouskoodin.

-Vakautta Vailla-

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.